Een bouwkavel of uitbreiding . . . en dan het Bouwbesluit!
Als u van plan bent een huis of een bedrijf te bouwen of te wijzigen weet u dat er het nodige op u af komt. Bouwvergunning, geluidsonderzoek, de financiering, offertes aanvragen, architect zoeken …. kortom de lijst is lang. Maar waar u ook rekening mee moet houden zijn de voorschriften uit het Bouwbesluit 2012.
Bouwbesluit en geluid
Het Bouwbesluit 2012 is per 1 april 2012 in werking getreden. Het Bouwbesluit bevat voorschriften voor het bouwen, gebruiken en (geheel of deels) slopen van bouwwerken. De geluidseisen staan vermeld in hoofdstuk 3 in de technische bouwvoorschriften voor de gezondheid.
Bouwt u uw nieuwe woning of appartement onder een vliegroute, of naast een drukke weg of spoorweg dan zal de gemeente vragen om een zogenaamd gevelweringsonderzoek te overleggen. U of toekomstige bewoners willen hier in de toekomst zoveel mogelijk zonder geluidoverlast kunnen wonen. In dit onderzoek wordt de geluidwering van de gevels en het dak beoordeeld en worden indien nodig verbetervoorstellen gedaan
Ook de geluidisolatie tussen de verschillende ruimten moet hierbij aan bepaalde eisen voldoen. In het Bouwbesluit zijn hiervoor minimum eisen gesteld. Beter kan altijd voor een aangenamer woon- en leefklimaat maar is niet vereist.
Voor appartementen geldt ook een galmende hal of trappenhuis voorkomen moet worden. Ook hier zijn regels voor opgenomen in het Bouwbesluit.
Tot slot worden er geluideisen gesteld aan technische installaties. Hierbij moet u denken aan het spoelen van toiletten, het gebruik van wastafels een het plaatsen van een centrale verwarmingsinstallatie. Recent zijn daar de buiten opgestelde warmtepompen en airco’s bijgekomen. Plaats dus niet zomaar een warmtepomp of airco op de perceelsgrens met uw buurman. Dit heeft al tot veel overlast en klachtensituaties tot gevolg gehad.
Met een onderzoek voor het Bouwbesluit bent u goed voorbereid.
Wanneer hebt u een geluidonderzoek voor het Bouwbesluit nodig?
Als u een nieuwe woning of appartement in de omgeving van een vliegroute of drukke weg of spoorweg gaat bouwen dan is naast de aanvraag ook vaak een geluidonderzoek nodig. Dit om aan te tonen dat het bouwplan voldoet aan de geluideisen van het Bouwbesluit en soms ook om aan te tonen dat sprake is van een goed woon- en leefklimaat. Bij het veranderen van een bestaand gebouw is dit onderzoek vaak niet nodig. Veelal is dan sprake van het van rechtens verkregen niveau. Of dit aan de orde is zal de gemeente u mededelen. Toch kan het ook bij bestaande bouw zinvol zijn om een onderzoek uit te laten voeren. Als u toch verbeteringen door gaat voeren of een gevel gaat aanpassen, waarom dan niet gelijk ook de geluidisolatie verbeteren. U of toekomstige bewoners zullen van een gerenoveerde woning verwachten dat ook de geluidisolatie is verbeterd. Als die verwachting niet uit komt dan kan dit klachtensituaties tot gevolg hebben. Als u toch nieuwe kozijnen en ramen gaat plaatsen dan zijn de meerkosten voor extra geluidisolatie zeer beperkt. Onderstaand is dit kort weergegeven:
- omgevingsvergunning (nieuwbouw) verplicht bij een drukke vliegroute, weg of spoorweg
- omgevingsvergunning (bestaande bouw) niet verplicht, soms wel geadviseerd
Wat zijn de overheidsregels voor een geluidonderzoek voor het Bouwbesluit?
De belangrijkste regels zijn vastgelegd in de Nederlandse Praktijkrichtlijnen (NPR) en de Nederlandse Norm (NEN).
- NPR5272:2003 Geluidwering in gebouwen – Aanwijzingen voor de toepassing van het rekenvoorschrift voor de geluidwering van gevels op basis van NEN-EN 12354-3
- NEN5077:2019 Geluidwering in gebouwen – Bepalingsmethoden voor de grootheden voor geluidwering van uitwendige scheidingsconstructies, luchtgeluidisolatie, contactgeluidisolatie en geluidniveaus veroorzaakt door installaties
.
De eisen zelf zijn opgenomen in het Bouwbesluit in de afdelingen:
-
- 3.1 – Bescherming tegen geluid van buiten, nieuwbouw
- 3.2 – Bescherming tegen geluid van installaties, nieuwbouw
- 3.3 – Beperking van galm, nieuwbouw
- 3.4 – Geluidwering tussen ruimten, nieuwbouw
Wat kan EnviroSpace voor u doen?
-
-
- afstemmen type onderzoek met uitgever vergunningen.
- inventariseren en opvragen van de bouwtekeningen en de benodigde materiaal gegevens.
- berekenen van de gevelwering en galm.
- motiveren van het geluid van installaties en de interne gevelwering.
- berekenen of meten van geluid van warmtepompen.
- een duidelijke en heldere rapportage opstellen.
-
Envirospace gebruikt het software programma BOA van dirActivity software voor de berekening van de externe gevelwering.
EnviroSpace heeft een ervaring met het toetsen en opstellen van geluidonderzoeken Bouwbesluit. De benodigde werkzaamheden worden door een ervaren medewerker uitgevoerd.
Dit alles “uiteraard” in goed overleg met u!
De EnviroSpace aanpak!
Het uitvoeren van een onderzoek luchtkwaliteit bestaat uit een aantal stappen:
-
-
- Het afstemmen van het type onderzoek met het bevoegd gezag.
- Het verzamelen van de benodigde informatie.
- Het beschrijven van het wettelijk kader.
- Het opstellen van een heldere en duidelijke rapportage.
-
Wij informeren u tijdens alle stappen en met het rapport kunt u verder met uw aanvraag, melding, bestemmingplan of aankoop van uw perceel.