Een warmtepomp plaatsen . . .  en dan!

Als u van plan bent een warmtepomp te plaatsen weet dan dat er het nodige op u af komt. Mogelijk is een wijziging van het bestemmingsplan nodig, een omgevingsvergunning voor het onderdeel bouwen, een geluidonderzoek, zoeken naar het juiste merk en type en offertes aanvragen, kortom de lijst is lang. Maar waar u ook rekening mee moet houden zijn de voorschriften uit het Bouwbesluit 2012.

Bouwbesluit en warmtepompen

Het Bouwbesluit 2012 is per 1 juli 2021 gewijzigd. Het Bouwbesluit bevat nu geluidvoorschriften voor warmtepompen. De geluidseisen staan vermeld in hoofdstuk 3 in de technische bouwvoorschriften voor de gezondheid.

Plaatst u een warmtepomp dan moet u er rekening mee houden dat deze warmtepomp geluidhinder kan veroorzaken veroorzaken. De gemeente zal dan vragen om een geluidonderzoek te overleggen. U en uw buren willen, hier in de toekomst zoveel mogelijk zonder geluidoverlast kunnen wonen. In dit onderzoek wordt de geluidbelasting op de gevels van woningen van derden berekend en getoetst. Indien nodig worden verbetervoorstellen gedaan.

Ook hier geldt dat voldaan moet worden aan de eisen van het bouwbesluit, stiller mag altijd voor een aangenamer woon- en leefklimaat maar is niet vereist.

Met een onderzoek voor het plaatsen van een warmtepomp bent u goed voorbereid. 

 

Wanneer hebt u een geluidonderzoek voor een warmtepomp nodig?

U wilt uw steentje bijdragen in de energietransitie en dat is mooi. Maar als u een nieuwe warmtepomp gaat plaatsen bij uw woning dan is het raadzaam om eerst te (laten) controleren of dit binnen de bestemmingsplanregels mogelijk is. Ook kan het zijn dat hiervoor een omgevingsvergunning bouwen nodig is. Warmtepompen met 1 of meer ventilatoren zullen geluid maken. Dit kan geluidhinder tot gevolg hebben. Daarnaast kan het zijn dat u reeds in een geluidhinder kwestie terecht bent gekomen. Een geluidonderzoek vooraf kan dit voorkomen. Een geluidonderzoek achteraf zal duidelijkheid geven of voldaan kan worden aan de geluidnormen die van toepassing zijn. Het maakt hierbij ook nog uit wanneer de  warmtepomp is geplaatst. De geluideisen voor warmtepompen zijn pas medio 2021 in het Bouwbesluit opgenomen, daarvoor gold het toetsingskader van de Algemene Plaatselijke Verordening. De regels voor het plaatsen van een warmtepomp zijn complex. Ons advies is, oriënteer u goed voordat u een warmtepomp gaat plaatsen en schakel indien nodig deskundige hulp in.

 Onderstaand is kort weergegeven wanneer een geluidonderzoek nodig is:

  • bij een omgevingsvergunning (nieuwbouw).
  • bij een omgevingsvergunning (afwijken van het bestemmingsplan).
  • bij een herziening bestemmingsplan.
  • bij een klachtensituatie of het voorkomen hiervan.

Wat zijn de overheidsregels voor een geluidonderzoek voor warmtepompen?

De belangrijkste regels zijn vastgelegd in het Bouwbesluit en de concept Regeling Bouwbesluit.

  • De normen zijn vastgelegd in Afdeling 3.2 van het Bouwbesluit en in de Regeling van het Bouwbesluit.
  • Verwezen wordt naar de Handleiding meten en rekenen industrielawaai en de Regeling gaat in op de specifiek gelden onderdelen.
  • Als naslag werk kan de nota van LBP|Sight worden gebruikt “Onderzoek geluideisen buiten opgestelde warmtepompen en airco’s.

.De eisen zelf zijn opgenomen in het Bouwbesluit in de afdelingen:

    • 3.2 – Bescherming tegen geluid van installaties, nieuwbouw

Wat kan EnviroSpace voor u doen?

      • afstemmen type onderzoek met u en de uitgever vergunningen.
      • inventariseren of een wijziging van de bestemming of een aanvraag omgevingsvergunning nodig is.
      • berekenen van de gevelbelasting van de warmtepomp.
      • meten van de geluiduitstraling van de warmtepomp.
      • een duidelijke en heldere rapportage opstellen.

Envirospace gebruikt het het meten van geluid een gecertificeerde type 1 geluidmeter. Voor het berekenen van de geluidbelasting gebruiken wij de door de Rijksoverheid beschikbaar gestelde rekentool of het meer specialistische Geomilieu.

EnviroSpace heeft een ervaring met het meten en rekenen en opstellen van geluidonderzoeken. De benodigde werkzaamheden worden door een ervaren medewerker uitgevoerd.

Dit alles “uiteraard” in goed overleg met u!

De EnviroSpace aanpak!

Het uitvoeren van een geluidonderzoek voor warmtepompen bestaat uit een aantal stappen:

      1. Het afstemmen van het type onderzoek met u en het bevoegd gezag.
      2. Het verzamelen van de benodigde informatie.
      3. Het eventueel uitvoeren van geluidmetingen.
      4. Het beschrijven van het wettelijk kader.
      5. Het opstellen van een heldere en duidelijke rapportage.

Wij informeren u tijdens alle stappen en met het rapport kunt u verder met uw aanvraag, melding, bestemmingplan of aankoop van uw perceel.

Vragen?

Neem dan vrijblijvend contact op